Comunicat de “Catalunya no al TTIP” davant les declaracions de varis governs europeus

30 08 2016

Us demanem fer difusió d’aquest comunicat de la campanya Catalunya No al TTIP, de la que Entrepobles forma part, davant les recents i contradictòries declaracions de membres dels Governs Alemany i francés, per una banda, sobre el fracàs del TTIP, i d’Angela Merkel, la Comissió Europea i els EE.UU. en sentit contari.

Al mateix temps destaquem que l’agenda de mobilitzacions per aquest tardor contra aquest tractat i contra l’aprovació del CETA (UE/Canadà) segueix dempeus a tota Europa. I que a Barcelona, el dia 15 d’octubre es fara una cadena humana entre el Consolat del Canadà i l’Oficina de la Unió Europea.

No-al-ttipManifestantes-TTIP-Berlin-Cornelia-Flickr_EDIIMA20160129_0638_25

Comunicat de Catalunya No al TTIP

DIGUIN EL QUE DIGUIN… La lluita contra el TTIP i el CETA continua amb mobilitzacions aquesta tardor

Les declaracions del vicecanciller alemany i ministre d’economia, Sigmar Gabriel, fetes a una entrevista a la ZDF el diumenge, afirmant que considerava les negociacions sobre el TTIP fracassades “de facto” (http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/ttip-sigmar-gabriel-erklaert-verhandlungen-fuer-gescheitert-a-1109807.html), i les del govern francès en el mateix sentit, han atret l’atenció de molts mitjans esperant que realment es dongués aquesta bona notícia. Però no arriba de forma oficial, de fet, unes hores més tard, tant el portaveu de la Comissió Europea com el del govern alemany s’han afanyat a desmentir-los (http://www.rtve.es/noticias/20160829/bruselas-responde-vicecanciller-aleman-afirma-esta-preparada-para-cerrar-ttip-este-ano/1392422.shtml).


Tot fa pensar que les declaracions responen a una estratègia per aplanar el terreny per a l’aprovació del CETA, l’acord comercial entre Canadà i la UE. Les negociacions del CETA han sigut en tot moment l’avantsala dels acords pel TTIP, responent a un mateix objectiu que és protegir els beneficis de les grans empreses per sobre dels drets de la ciutadania i de la capacitat de legislar dels Estats. I aquesta tardor la Comissió Europea té una agenda apretada per possibilitar l’entrada en vigor del CETA a començaments del 2017.


Amb la imatge que ens vol transmetre Sigmar Gabriel, d’un equip negociador europeu que mai es doblegaria davant les demandes dels EUA, vol revertir les creixents crítiques dintre dels socialdemòcrates sobre el CETA, donant a entendre que és un bon acord. La realitat és que el CETA concerneix els mateixos perills que el TTIP, incloent la clàusula de resolució de controvèrsies entre inversors i Estat i la privatització dels serveis, entre altres línies vermelles.


El fet que milers d’empreses dels EE.UU. tinguin filials al Canadà, les permetria demandar igualment als estats europeus en el marc del CETA. Per tant aquest acord seria un cavall de Troia que pressionaria tard o d’hora per l’aprovació d’un acord comercial amb els EE.UU.


Amb el rerefons de les properes comeses electorals a França i Alemanya, s’ha desfermat una creixent polèmica entorn al TTIP. Mentre sectors socialistes i socialdemòcrates es veuen cada cop més pressionats pel rebuig de les seves bases i de l’opinió pública d’aquests païssos al TTIP, altres sectors més conservadors i la Comissió Europea, que ha encapçalat el procés de negociació, es mantenen amb declaracions de fermesa com “si aquí no haguès passat res”.


Independentment d’aquests debats i cortines de fum, desde Catalunya No al TTIP som conscients que les negociacions del TTIP segueixen el seu calendari, i que, si no ho impedim, el proper mes d’octubre la UE aprovarà el seu germà bessó: el CETA.


Prenem el que aquesta polèmica té de positiu: el fals consens polític, que la Comissió Europea havia construit a partir del secretisme i la foscor, s’esquerda per tot arreu i l’oposició als tractats ha anat agafant cada cop més força en setors importants de l’opinió pública europea, fins al punt de crear fortes contradiccions i dificultats entre qui els ha promogut. Però, precisament per això creiem que ara la mobilització i la pressió ciutadana són més importants que mai.


Per això, juntament amb tot el moviment europeu contra CETA / TTIP hem convocat una “tardor de resistència” amb mobilitzacions en diversos països per impedir la signatura del CETA i exigir la fi de les negociacions del TTIP. A l’Estat espanyol la setmana de mobilitzacions serà del 8 al 15 d’octubre. A Barcelona convoquem una cadena humana la tarda del dissabte 15 entre el Consolat del Canadà i l’Oficina de la UE.

Barcelona, 30 d’agost de 2016

Anuncis

Accions

Information

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: